Organisation
Arbejdet med faktabaseret og objektivt at undersøge fordele og ulemper ved en fast forbindelse startede i 2017 som et samarbejdsprojekt mellem Faaborg-Midtfyn og Sønderborg kommuner.
I 2023 har vi skiftet navn til AlsFynForbindelsen, og er nu organiseret som en forening. Det er derfor medlemmerne, der på den årlige generalforsamling vælger en bestyrelse. Bestyrelsen fastsætter målsætninger og strategier og fører tilsyn med Sekretariatet, som står for den daglige ledelse af foreningen.
Komitéen rådgiver bestyrelsen med udgangspunkt i dens brede vifte af fagligheder og baggrunde. For at være en del af komitéen er det ikke en forudsætning, at man bakker op om projektet – tværtimod er uafhængighed en dyd, herunder også at man har mulighed for at være kritisk over for projektet.
Da AlsFynForbindelsen er dannet for at varetage lokale interesser, er det en selvfølge, at borgerne skal have adgang til at vide, hvad vi laver. Det betyder blandt andet, at budgetter, regnskaber, referater, vedtægter og forretningsordener er tilgængelige på hjemmesiden.
Bestyrelse

Claus Jensen (formand)
Dansk Metal

Jørgen M. Clausen (næstformand)
Danfoss

Carsten Aa
Odense Havn

Erik Lauritzen (S)
Borgmester i Sønderborg Kommune

Esben Østergaard
REInvest Robotics

Hans Stavnsager (S)
Borgmester i Faaborg-Midtfyn Kommune

Hakon Iversen
Dansk Industri

Lars Tveen
Bitten & Mads Clausens Fond
Komité

Peter Schøtt Knudsen
Vice President, Global Head of Legal and IPR, ECCO

Knud Erik Hansen
Direktør, Carl Hansen & Søn

Bendt Bendtsen
Bestyrslesesformand Synergi, tidl. K-formand, vicestatsminister, økonomi- og erhvervsminister, MEP

Jesper Arkil
Adm. direktør Arkil Holding A/S

Lars Christian Lilleholt (V)
Fyns Storkreds

Niels Flemming Hansen (K)
EP, Sydjyllands Storkreds

Jens Henrik Thulesen Dahl (DD)
MF, Fyns Storkreds

Pernille Vermund (DF)
Sydjyllands Storkreds

Jørgen Popp Petersen (S)
Borgmester i Tønder Kommune

Jan Riber Jakobsen (C)
Borgmester i Aabenraa Kommune

Bo Hansen (A)
Borgmester, Svendborg Kommune

Dr. Fabian Geyer
Overborgmester i Flensburg

Peter Hansted (A)
Borgmester, Ærø Kommune

Tonni Hansen (F)
Borgmester, Langeland Kommune

Ellen Trane Nørby (V)
Byrådsmedlem

Erling Ewers
CEO, Eegholm

Søren B. Jensen
Fabrikschef, Danish Crown Blans

Lars Ryholl
CEO, Cabinplant A/S

Henrik Bindslev
Dekan, SDU

Kim Hauborg
Formand, Metal Sønderjylland

Martin Hougaard
CFO, Rynkeby Foods A/S

Michael Kristiansen
Partner og ejer, Kristiansen+Partners

Christel Schaldemose
MEP (S)

Nis Bjerring
Partner, KAMI DK Aps

Steen Aalund Olsen
Medejer og senior advisor, Løgismose A/S

Inge Dahl
Formand, Foreningen Als-Fyn Broen

Claus Ewers
Direktør, Brødr. Ewers

Tage Petersen (V)
Regionsrådet

Jan Sørensen
Administrerende direktør, KontorSyd

Bjarne Elnegaard
Repræsentant for FH Sydfyn Formand for 3F Sydfyn

Jørn L. Frandsen
CEO, Lactosan

Mogens Therkelsen
Formand og medejer, H.P. Therkelsen

Birgitte Marcussen
Hovedbestyrelsesmedlem i Danmarks Naturfredningsforening

Jakob Lei
Formand, Destination Sønderjylland


Leif Friis Jørgensen
Direktør, De Økologiske Mejerier (Naturmælk og Øllingegaard)

Torben Matzen
President & CEO, BHJ

Sven Kristensen
CEO, FTZ A/S

Christian Bisgaard Jensen
Direktør, DTE - Dansk Træemballage A/S

Søren Nielsen
CEO, AGRAMKOW Fluid Systems

Jette Andersen
Administrerende direktør, A/S Bryggeriet Vestfyen

Thomas Lundsfryd
Formand SydFyns Fremtid

Erik Damsgaard
Managing director, BITZER Electronics

Mette Lorentzen
Afdelingsleder, IHK Flensburg

Therese Lundberg
Administrerende direktør, NASSAU Door A/S

Palle Hannemann
Ejer og CEO, Hannemann Engineering

Gynter G. Lorenzen
CEO, AABO-IDEAL A/S

Mogens K. Nielsen
Bestyrelsesformand, KEN Hygiene Systems A/S

Søren Davidsen
Ejer og bestyrelsesformand, Davidsen

Claus Schmidt
Direktør URS

Evita Rosdahl
Administrerende direktør, JEROS A/S

John Lohff
Partner i LOHFF Management Consultants A/S
Betalende medlemmer













Ønsker du at blive medlem? Så kontakt AlsFynForbindelsens sekretariatschef. Kontingentet for 2023 er 10.000 kr.
Sekretariat
Jes Schwartz-Hansen
Sekretariatschef
FAQ
NATUR/ MILJØ:
Als-Fyn-forbindelsen vil kræve indgreb i beskyttede Natura 2000-områder. Forundersøgelsen nævner, at tunnelløsninger kan minimere skader, men det ændrer vel ikke ved, at projektet vil påvirke dyreliv og økosystemer i årtier. Hvorfor skal miljøet betale den pris?
Vi anerkender, at et stort infrastrukturprojekt kan have negative konsekvenser for klima og miljø. Ikke mindst når forbindelsen går igennem eller tæt forbi fredede områder, Natura 2000-områder eller andre beskyttede områder.
Vores klokkeklare holdning er, at de negative konsekvenser skal begrænses mest muligt, og at vi bør gøre tiltag, der forbedrer naturen – også selvom de koster ekstra. Vi kan ikke love, at der ikke vil være negative konsekvenser, eller at der i alle tilfælde er råd og vilje til at betale, hvad det koster at kompensere. Men vi har som fokus at reducere de negative konsekvenser. Det lover vi og handler efter.
Svanninge Bakker:
Svanning Bakker er et uniket natur- og rekreativt område område og desuden har vi et fantastisk landskab på Horne Land og stenhegn med særlig arkitektur i det flotte landskab. Stenhegnene er i øvrigt fredede. Hvordan tænker man at tage hensyn til det i et broprojekt med vejanlæg hen over Horne Land?
Hvis man – som vi i AlsFynForbindelsen foreslår – overdækker vejen gennem Svanninge Bakker, så får man mere og bedre natur, og de rekreative værdier af området øges.
På Horne Land er det de statslige myndigheders opgave at sikre, at man ikke ødelægger stensætninger mv.
I taler om ”naturgenopretning i international særklasse i Svanninge Bakker”. Hvorfor skal en i forvejen unik og ganske særlig natur overhovedet genoprettes?
Ordet ’international særklasse’ er ikke noget vi eller KRAKA har fundet på). Det kommer fra Carsten Rahbek, der er professor i biodiversitet og leder af Center for Makroøkologi, Evolution og Klima (CMEC) samt Villum Center for Global Mountain Biodiversity ved Globe Institute, Københavns Universitet.
Vi foreslår, at cirka 1,5 kilometer vej dækkes over, og at man etablerer cirka 880 hektar erstatningsnatur i sammenhæng med Svanninge Bakker og Bjerge. Det betyder samlet, at området vil være langt mere attraktivt end i dag – både rekreativt og i forhold til natur/ biodiversitet.
Bøjden Nor:
Jeres nye analyse peger på, at der ligger et stort potentiale for at styrke både biodiversitet og friluftsliv, hvis færgedriften ophører i forbindelse med en fast forbindelse mellem Als og Fyn. Kan I ikke lige forklare det nærmere? Belaster færgen virkelig så meget?
En af de ting, vi har fundet ud af er, at hvis man fjerner den nuværende færgedæmning vil vandkvaliteten kunne forbedres ved at sikre bedre gennemstrømning. Samtidig vil man ved at udtage 153 ha landbrugsland i norets opland forbedre vandmiljøet fordi kvælstoftilførslen bliver reduceret i området. Når man fjerner dæmningen og genanvender materialerne til at etablere fugleøer, vil der også blive skabt bedre levevilkår for fugle. Og endelig kan man omdanne færgehavnen til et område med diskrete stiforløb og shelters, så besøgende kan nyde naturen uden at forstyrre dyrelivet.
Havmiljø:
I jeres bæredygtighedsanalyse skriver I, at økosystemerne i Lillebælt vil være mere presset midt i 2030’erne, og det er derfor vigtigt at implementere omfattende tidlige indsatser og afværgeforanstaltninger for at beskytte havmiljøet. Hvad er det konkret I tænker på her?
Der foreslås allerede en del tiltag i Sund&Bælts rapport – sedimenthåndtering, metoder til at reducere støj, så Marsvin mv. kan nå at søge væk.
Men det er faktisk vanskeligt at komme med præcise anvisninger på, hvilke tidlige indsatser, man kan gøre. Men vi kan se, at midlertidigt forbud mod trawlfiskeri, begrænsning af udledning fra kystnære marker, og flere stenrev vil hjælpe.
Klima:
Hvordan kan I sige, at I kan bygge bæredygtig infrastruktur? Ethvert byggeri vil vel alt andet lige belaste klimaet?
Vi har investeret i en omfattende bæredygtighedsanalyse, der har til formål at være endnu mere grundig og undersøgende på bæredygtig end den statslige forundersøgelse kan være. En af de endelige konklusioner i denne analyse er, at vi med al sandsynlig kan bygge så tæt på Co2-neutralt som muligt. Det kommer naturligvis ikke af sig selv og vil fordre, at der investeres i en række klimatiltag.
Trafikstøj:
Forundersøgelsen viser, at en mulig fast forbindelse mellem Als og Fyn kan sende trafikstøj over grænseværdierne. Det kan ifølge eksperter være skadeligt for menneskers helbred. Hvad mener I om det?
Forundersøgelserne viser rigtig nok, at støjniveauet uden afværgeforanstaltninger vil blive forøget, og også at støjen nogle steder vil komme over grænseværdierne, hvis man ikke gør noget.
Vores holdning er, at det skal man selvfølgelig gøre noget ved – man skal med andre ord lave de støjreducerende tiltag, der skal til.
I øvrigt skal man være opmærksom på, at støjberegningerne i forundersøgelsen er foreløbige og udført på et overordnet niveau. En mulig miljøkonsekvensvurdering (VVM) vil gå mere i dybden.
Alternativer:
Hvorfor er I så optagede af en fast forbindelse mellem Als og Fyn? Kunne man ikke gå en anden vej og fx investere i bedre transportløsninger, el-færger og bæredygtige initiativer før man tænker i broer?
Det er klart, at der skal tænkes i mange forskellige løsninger, herunder hyppigere elfærger. Derfor siger vi også, at der skal laves en mobilitetsplan for Danmark, hvor man samlet vurderer, hvordan man bedst skaber mobilitet, samtidig med at man tilgodeser en række andre forhold såsom natur, klima mv.
Når vi så alligevel foreslår at undersøge en fast forbindelse mellem Als og Fyn som en del af fremtidens infrastruktur, så er det fordi faste forbindelser nu en gang altid har større positive effekter end færger. De negative effekter af en fast forbindelse kan også vise sig at være større, men det er jo netop her analyser og viden kommer ind: hvilken løsning giver netto mest mening?